Skip to content

Sharing is caring: 3 videowebsites op een rij – Deel 3: Facebook

Facebook is een social network… maar evengoed een populair en innovatief videoplatform! In de blogreeks “Sharing is caring, drie videowebsites op een rij”, bespreken we de voor- en nadelen van de drie grootste videowebsites. Facebook is de hekkensluiter en – ondanks dat het niet het meest bekendste videoplatform is – is het zeker de moeite van het overwegen waard om je video of animatie via Facebook te verspreiden. In deel drie van de blogreeks “Sharing is caring”: Facebook als videoplatform!

Facebook voor het bereik

Facebook is een sociaal kanaal dat iedere dag zo verschrikkelijk vaak wordt geopend, dat jouw video met minimale inspanning een hoog bereik genereert. Een geschikt kanaal op het moment dat bijvoorbeeld naamsbekendheid een van je doelstellingen is. Het is mogelijk om een linkje naar YouTube of Vimeo te plaatsen, maar je kunt de video ook direct uploaden op je Facebook pagina.

De voordelen

Video’s op Facebook worden (bij veel mensen) in de tijdlijn weergegeven en direct afgespeeld. Het is een nieuwe functionaliteit van Facebook die ervoor zorgt dat er veel meer video’s worden bekeken op het platform. Bovendien wordt de naam van je Facebookpagina getoond boven de video’s. Met name als een van je fans jouw video deelt, kunnen niet-fans ook direct doorklikken naar jouw pagina.

Video’s op Facebook kunnen heel snel viraal gaan, op het moment dat de content aanslaat. Zo kan het zomaar gebeuren dat jouw video ineens over het internet circuleert. Een ander voordeel is dat mensen snel en gemakkelijk op Facebook posts. Je kunt op die manier niet alleen heel eenvoudig de interactie met je doelgroep opzoeken, maar kunt ook direct lezen wat mensen van je video vinden, met welke vragen ze blijven zitten en hoe de algemene tendens is m.b.t. jouw organisatie of bedrijf. Een ander voordeel is dat Facebook video’s, net als Vimeo en YouTube video’s, geïmplementeerd kunnen worden op de website van je organisatie.

Met Facebook kan je in een korte tijd veel mensen bereiken

Een snel overzicht van de voordelen:

  • Wereldwijd zijn er zo’n  1,49 miljard Facebook gebruikers;
  • Video’s worden automatisch afgespeeld als de video in de tijdlijn van de gebruiker verschijnt;
  • Zeer geschikt voor virale marketing;
  • Zeer laagdrempelige interactie.

Nadelen Facebook

YouTube en Vimeo zijn de kanalen die zich echt helemaal hebben toegelegd op het aanbieden en verspreiden van videocontent. Facebook is en blijft voornamelijk een sociaal kanaal. Op het moment dat mensen op zoek gaan naar een video, zal Facebook niet zo snel als zoekmachine worden gebruikt. Doordat video’s bovendien aan de gebruikers worden ‘opgedrongen’ in hun tijdlijn, is de kans dat het filmpje helemaal af wordt gekeken veel kleiner. Het automatisch afspelen mag dan wellicht een goede teaser zijn, veel mensen hebben niet om de videocontent gevraagd en zullen daardoor sneller en gemakkelijk wegklikken.

Een overzicht van nadelen:

  • Video is geen corebusiness van Facebook en dus zoeken mensen hier minder snel naar videocontent;
  • Kans dat filmpje niet wordt afgekeken is groot;
  • Beter voor B2C content dan voor B2B;
  • Niet geschikt voor lange video’s die tijd en aandacht vragen.

Kortom; Facebook is voor bepaalde doeleinden zeer geschikt, maar is en blijft voornamelijk een social network. Het vluchtige van het medium komt jouw video niet ten goede; de grootte van het platform des te meer.

Waarom niet alle drie tegelijk?

Zoals je ziet heeft ieder kanaal zijn voor- en nadelen. Welk kanaal geschikt is voor jouw videocontent, hangt af van je doel en je doelgroep. Een bedrijf dat producten voor jongeren tussen 11 en 16 jaar maakt, kiest een ander kanaal dan een organisatie die actief is op de zakelijke markt. Ook is het belangrijk je doel voor ogen te houden: is het de bedoeling om zoveel mogelijk views te genereren of wil je jouw doelgroep iets duidelijk maken met behulp van jouw video.

Natuurlijk kun je jouw content ook op alle kanalen plaatsen. Toch raden we je wel aan om je focus te leggen op één kanaal. Wanneer je bijvoorbeeld via e-mail, social kanalen of AdWords aandacht voor je video genereert, is het verstandig om al dat verkeer naar één kanaal te leiden. Op die manier kun je niet alleen de resultaten van je video goed doormeten, maar ook krijgen drie aparte kanalen in Google gezamenlijk een minder hoge ranking dan wanneer je al het verkeer naar één kanaal stuurt.
Wil je meer weten over het verspreiden van video’s of wil je een mooie video of animatie laten maken door Frissekom?

Neem contact op!  of lees meer over de diensten van Frissekom.

Wat is jouw uitdaging?

Laten we kennismaken!