Europese samenwerking
Sinds eind 2020 zijn wij samen met 4 Europese creatieve bureau's en 4 Europese jongerenwerk organisaties betrokken bij het Photovoice project. Een Erasmus+ gesubsidieerd project waarbij we deze participatieve tool bekend maken bij onderwijs- en opleidingsinstellingen, jeugd- en maatschappelijke organisaties en beleidsmakers!
Wat is Photovoice?
Photovoice is een participatieve onderzoeksmethode waarbij deelnemers aan de hand van een opdracht zelf als fotograaf aan de slag gaan. Met de Photovoice methode kan een omgeving, een persoon of eigenlijk alles dat je maar wil in beeld worden gebracht. De kern van de Photovoice methode is dat de foto’s die de men maakt, gebruikt worden als uitgangspunt voor een gesprek of een discussie.
De foto’s vertellen een verhaal en worden gebruikt als input voor de gesprekken. De foto’s illustreren hoe een persoon ergens naar kijkt. De informatie die wordt opgehaald in de verdiepende gesprekken kan vervolgens in samenwerking met de deelnemers leiden tot keuzes en veranderingen in een groep.
De bijeenkomsten
Tijdens het Photovoice project zijn jongeren- & maatschappelijk werkers uit Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Italië en Nederland in mei en juli 2022 opgeleid om zelf Photovoice facilitators te worden. Ze bestudeerden de theoretische aspecten van de Photovoice methode en, als onderdeel van een “hands-on” leerervaring, doorliepen ze ook hun eigen Photovoice proces als deelnemers.
De Bijeenkomsten vonden plaats van 23 tot 25 mei in Viareggio en van 4 tot 6 juli in Wenen.
Hoe ziet een Photovoice project eruit?
Tijdens een Photovoice project wordt er een vraag centraal gesteld. De participanten gaan vervolgens aan de slag met deze vraag en proberen een antwoord te vinden en hun kijk erop te laten zien door middel van foto’s.
Tijdens de bijeenkomst in Virareggio is bijvoorbeeld de volgende vraag gesteld aan de participanten: “Hoe stel je je Europese utopie over 20 jaar voor?”. De volgende foto en uitleg is vervolgens gemaakt door een participant.
‘’Deze foto staat voor ongelijkheid. Je ziet de kleine vogel die gezien kan worden als een persoon met minder macht bang zijn voor de grote vogel die gezien kan worden als een persoon met veel macht. En zo is de wereld vandaag.’’
Het fotograferen en beschrijven is slechts een onderdeel van een geheel Photovoice project. Wist je dat een algeheel Photovoice project in verschillende fases kan worden opgesplitst? Een project bestaat uit de volgende fases;
- Een Photovoice project voorbereiden
- Deelnemers voorbereiden op Photovoice
- Onderzoeksvraag: Ontwikkeling & Discussie
- Foto’s maken
- Selectieproces
- Tentoonstelling
De rol van Frissekom
Maar wat heeft Frissekom hier dan precies in gedaan? Tijdens de training in Viareggio hebben we gezamenlijk met Boguslab (IT) de deelnemers gefilmd en interviews opgenomen. Deze content en de content die gemaakt is tijdens de training in Wenen door de Bulgaarse en Duitse partijen is één videotutorial van gemaakt. Daarnaast waren wij verantwoordelijk voor de social media strategie voor het werven van jongeren/deelnemers voor de trainingen en voor het bekend maken van de successen van de Photovoice methode bij jongerenwerkorganisaties en beleidsmakers.
Een te gekke en vooral leerzame ervaring door de vele verschillende partijen met verschillende culturen. De samenwerking kwam mede door Corona wat stroef op gang, maar na de eerste fysieke ontmoetingen ging dit al snel beter. En aan het eindresultaat zie je zeker niet af dat er zoveel verschillende partijen bij betrokken waren. Wij zijn blij om hier ons steentje aan bij te hebben gedragen en bij dit project betrokken te zijn geweest!
Wil je meer informatie over het Photovoice project, over de methodiek in het algemeen of de resultaten van de participanten bekijken? Bezoek dan https://voice.yes-forum.eu/.
Resultaten
Videotutorial: https://youtu.be/aZM8fb32rN8
Exhibition: https://voice.yes-forum.eu
Trainingsmiddelen: https://www.yes-forum.eu/our-work/projects/voice-project/
Beleidsbrief: https://www.yes-forum.eu/our-work/projects/voice-project/