Skip to content

SEO: hoger scoren in zoekmachines

Met SEO optimaliseer je je website om zichtbaar te zijn in de zoekmachineresultaten. Dit helpt je om meer bezoekers naar je website te trekken. In deze blog duiken we dieper in hoe SEO werkt en hoe je het kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te vergroten.

Wat is SEO?

 

Search Engine Optimization (SEO) is een belangrijk element van online marketing. Het zorgt ervoor dat je website zichtbaar is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Een goede SEO-strategie kan het verkeer naar je website verhogen, je merkbekendheid verbeteren en je verkoop stimuleren. SEO is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces. Door bij te blijven, te blijven leren en je strategieën aan te passen aan de nieuwste trends, ontwikkelingen en algoritme-updates kun je ervoor zorgen dat je website zichtbaar blijft en goed blijft presteren in de zoekmachineresultaten.

Het belang van SEO voor jouw website

SEO is een essentieel onderdeel van de digitale marketingstrategie voor bedrijven, ook voor jóúw bedrijf. Wanneer SEO goed is uitgevoerd, kan dit zorgen voor:

 • Verhoogde zichtbaarheid. Door een hogere ranking in de zoekmachines, word je zichtbaarder voor (potentiële) klanten die op zoek zijn naar jouw producten of diensten
 • Meer organisch verkeer. SEO trekt kwalitatief hoogwaardig verkeer naar je website, zonder te betalen voor advertenties
 • Betere gebruikerservaring. Een onderdeel, en daarmee een doel van SEO is het optimaliseren van de structuur en content van je website, wat direct bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.
 • Duurzaamheid: SEO is een duurzame manier om verkeer en leads te genereren over een langere periode, in tegenstelling tot betaalde advertenties.

Bij Frissekom delen we graag onze kennis op het gebied van SEO en geven we praktische tips en tactieken weg over hoe je zelf de online zichtbaarheid van je website kunt verbeteren en hoger in Google kan komen te staan. Liever uitbesteden? Wij helpen je graag met een effectieve SEO-strategie!

Zelf je online zichtbaarheid verbeteren: hoe kom je hoger in Google te staan?

Hoe kan je er zelf voor zorgen dat je website hoger in Google komt te staan? We leggen het aan je uit, zodat je zelf aan de slag kunt. We besteden aandacht aan de volgende elementen van SEO:

 1. De basis van SEO
 2. On-Page SEO-Technieken
 3. Contentoptimalisatie
 4. Off-Page SEO-Strategieën
 5. Technische SEO-Strategieën.

1. De basis van SEO

Search Engine Optimization (SEO) is het proces van het optimaliseren van je website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing, en Yahoo. Het doel van SEO is om de kwantiteit en kwaliteit van het verkeer naar je website te verhogen aan de hand van organische zoekmachine resultaten. Dit is cruciaal, omdat een betere zichtbaarheid op de zoekresultatenpagina’s kan leiden tot meer bezoekers, en uiteindelijk tot hogere conversie (sales) en merkbewustzijn.

Hoe werken zoekmachines?
Zoekmachines zijn complexe systemen die webpagina’s crawlen, indexeren en rangschikken om gebruikers de meest relevante antwoorden op hun vragen te geven. Dit doen ze door middel van:

 • Crawling. Zoekmachines gebruiken bots, ook wel spiders of crawlers genoemd, om het internet af te speuren naar inhoud. Deze bots bezoeken webpagina’s, lezen de inhoud van de pagina’s en volgen links op die pagina’s naar weer andere pagina’s op het internet.
 • Indexeren. Nadat een pagina is gecrawld, probeert de zoekmachine deze op te nemen in zijn index, wat een enorme database van alle content die ze hebben gevonden is. Tijdens het indexeren wordt de inhoud van de pagina geanalyseerd om te bepalen waarover het gaat en hoe het moet worden opgeslagen.
 • Rangschikken. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert, doorzoekt de zoekmachine zijn index om de meest relevante pagina’s te vinden en rangschikt deze vervolgens op basis van honderden rankingfactoren. Deze factoren kunnen variëren van de relevantie en autoriteit van de pagina tot de gebruikservaring en laadsnelheid van de website.

2. On-Page SEO-Technieken

On-Page SEO verwijst naar praktische handelingen die direct binnen je website worden toegepast om de positie in de zoekmachineresultaten te verbeteren. Deze technieken omvatten content-optimalisatie, de HTML-broncode van pagina’s en de site-architectuur. Effectieve On-Page SEO helpt zoekmachines je website te begrijpen en te beoordelen als een waardevolle bron voor zoekers.

On-Page Search Engine Optimization (SEO) omvat de geïntegreerde optimalisatie van diverse front-end en back-end componenten van je website. Deze optimalisaties beïnvloeden direct de interpretatie van de content door zoekmachines en de daaruit voortvloeiende SERP-rangschikking. Dit segment focust zich op geavanceerde technieken die essentieel zijn voor de verfijning van de HTML-structuur en content van je webpagina’s om de zoekmachine-algoritmen optimaal te bedienen. Een aantal relevante On-Page SEO Technieken zijn de volgende.

URL-structuur. De optimalisatie van de URL-structuur voor zoekmachines vereist dat deze zowel expliciet als intuïtief is, met een duidelijke opname van relevante zoekwoorden. Dit bevordert niet alleen SEO, maar verbetert ook de gebruikerservaring door de navigeerbaarheid te vergroten.

Alt-tags. Deze tags zijn essentieel voor het waarborgen van de toegankelijkheid, omdat ze beschrijvende tekst bieden die door schermlezers wordt gebruikt voor visueel gehandicapten. Voor SEO-doeleinden, stellen alt-tags zoekmachines in staat om de context en inhoud van afbeeldingen te interpreteren, wat bijdraagt aan de algehele zoekrelevantie van de pagina.

Een goede alt-tag moet een beknopte, nauwkeurige beschrijving van een afbeelding zijn, relevante trefwoorden bevatten, en onnodige aanduidingen zoals “afbeelding van …” vermijden. Wanneer het gaat om een decoratieve afbeelding, die geen informatie omvat, kan je het beste een leeg alt-attribuut gebruiken, namelijk: alt=””. Houd de beschrijving onder de 125 tekens om ervoor te zorgen dat het volledig door schermlezers wordt gelezen.

Semantische Variatie en LSI-trefwoorden: Het gebruik van Latent Semantic Indexing (LSI) trefwoorden en synoniemen kan de semantische rijkdom van de content verhogen en de relevantie van de pagina verbeteren door associatieve connecties en thematische diepgang te bieden.

Stappen om Semantische Variatie en LSI-trefwoorden te gebruiken:

 1. Onderzoek doen. Gebruik tools zoals SEMrush, Ahrefs, of LSI Graph om trefwoorden te vinden die gerelateerd zijn aan je hoofdtrefwoorden.
 2. Analyseer de content van concurrenten die hoog scoren voor je hoofdtrefwoorden.
 3. Implementatie van trefwoorden. Integreer LSI-trefwoorden en variaties in je content.
 4. Focus op gebruikersintentie. Denk na over de intentie achter de zoekopdrachten van gebruikers. Zorg ervoor dat je content niet alleen geoptimaliseerd is voor zoekmachines, maar ook waardevol en informatief is voor lezers.
 5. Hou je content up-to-date en herzie regelmatig oudere posts om ze te verrijken met nieuwe LSI-trefwoorden en semantische variaties, wat kan helpen om de rankings te verbeteren.

Optimalisatie van de paginasnelheid: Implementeer geavanceerde technieken zoals lazy loading, compressie van afbeeldingen en het minificeren van CSS en JavaScript om de laadtijden te verminderen en de algehele prestaties te verbeteren.

3. Contentoptimalisatie

In de dynamische wereld van SEO staat contentverfijning centraal. Hoogwaardige, informatieve en boeiende content is niet alleen essentieel voor het aantrekken en behouden van websitebezoekers, maar het vormt ook de ruggengraat van zoekmachine ranking algoritmes. Het creëren van geoptimaliseerde content die zowel gebruikers als zoekmachines aanspreekt, vereist een diepgaande benadering die zowel strategische finesse als tactische nauwgezetheid omvat.

 • Maak gebruik van Topic Clusters. Ontwikkel een architectuur gebaseerd op topic clusters die een hoofdonderwerp (pillar content) met gerelateerde subonderwerpen (cluster content) verbindt door middel van hyperlinks. Dit verbetert niet alleen de site navigatie, maar versterkt ook de domeinautoriteit en relevantie.
 • Schema markup implementatie. Maak gebruik van Schema markup om zoekmachines te helpen de context en structuur van gepubliceerde content te begrijpen. Dit kan leiden tot een verbeterde weergave in de SERPs door rich snippets, wat de zichtbaarheid en klikfrequenties verhoogt.

4. Off-Page SEO-Strategieën

Off-Page SEO is essentieel voor het versterken van de autoriteit en geloofwaardigheid van een website buiten de directe invloeden van de on-page content. Deze technieken zijn cruciaal voor het opbouwen van de reputatie van een domein en het beïnvloeden van de perceptie van zoekmachines en gebruikers over de relevantie en betrouwbaarheid van je website.

Strategieën voor linkbuilding:

 • Kwalitatieve backlink acquisitie. Focus op het verkrijgen van backlinks van websites met een hoge domeinautoriteit om de linkjuice en autoriteit door te geven aan je eigen site.
 • Diversificatie van linkprofielen. Streef naar een divers en natuurlijk linkprofiel dat bestaat uit een mix van do-follow en no-follow links, afkomstig van verschillende bronnen zoals blogs, nieuwswebsites, en directories.
 • Naleving van webmaster richtlijnen. Zorg ervoor dat alle linkbuilding-activiteiten voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines om penalties te vermijden. Dit betekent het vermijden van manipulatieve praktijken zoals linkfarms en betaalde links die de zoekresultaten kunnen beïnvloeden.

5. Technische SEO-Strategieën

Technische SEO richt zich op het optimaliseren van de infrastructuur van een website om de efficiëntie van zoekmachines bij het crawlen en indexeren van webpagina’s te maximaliseren. Deze elementen vormen de ruggengraat van een website en zijn cruciaal voor het garanderen van een naadloze gebruikerservaring en een optimale interactie met zoekmachines.

Optimalisatie van de website-architectuur:

 • Sitenavigatie en -structuur. Ontwerp een logische en efficiënte site-architectuur die niet alleen gebruikers maar ook zoekmachine crawlers helpt om informatie snel en effectief te vinden. Gebruik een hiërarchische structuur met duidelijke navigatielinks en consistente URL-structuren.
 • Gebruik van Robots.txt en XML-sitemaps: Implementeer een robots.txt-bestand om crawlers te begeleiden over welke delen van uw site gecrawld moeten worden en een XML-sitemap om ervoor te zorgen dat alle belangrijke pagina’s bekend zijn bij en geïndexeerd kunnen worden door zoekmachines.

Verbetering van laadsnelheden:

 • Optimalisatie van serverreactietijden. Verminder de reactietijd van de server door het kiezen van een kwalitatief goede hostingservice en het optimaliseren van serverconfiguraties.
 • Efficiëntie van bronnen. Implementeer technieken zoals het comprimeren van afbeeldingen, het minificeren van CSS, JavaScript, en HTML-bestanden, en het gebruiken van browser caching om de laadtijden van pagina’s te verminderen.

Mobiele optimalisatie:

 • Responsive Webdesign. Zorg ervoor dat uw website gebruik maakt van responsive webdesign technieken om een optimale weergave op verschillende apparaten en schermgroottes te garanderen.
 • Accelerated Mobile Pages (AMP). Overweeg het implementeren van AMP voor kritieke mobiele pagina’s om ultra-snelle laadtijden te garanderen, wat bijdraagt aan een verbeterde gebruikerservaring en potentieel hogere rankings.

Geavanceerde Indexatiebeheer:

 • Canonical Tags. Gebruik canonical tags om duplicate content problemen te voorkomen door zoekmachines te instrueren welke versie van een pagina als de hoofdversie moet worden beschouwd.
 • Pagina Redirects. Beheer zorgvuldig 301 redirects voor verplaatste of verwijderde pagina’s om de link equity en de gebruikerservaring te behouden.

SEO is een voortdurend proces dat aanzienlijke aandacht vereist. Toch liever uitbesteden? Vraag een vrijblijvende analyse van jouw website aan of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is jouw uitdaging?

Laten we kennismaken!