Skip to content

Sharing is caring: 3 videowebsites op een rij – Deel 1: Youtube

De mogelijkheden voor het verspreiden van je video of animatie zijn eindeloos. YouTube is met meer dan 1 miljard bezoekers per maand en 6 miljard uur bekeken video’s (kun je ‘t je voorstellen?) het allergrootste en bekendste platform voor het delen van video’s. Het gros van de video’s op het internet is dan ook verspreid via dit platform. Maar, zoals een groot voetballer ooit zei: “Ieder voordeel heeft z’n nadeel”. Die voor- en nadelen van drie verschillende kanalen zetten we in een reeks van drie blogs voor jou op een rijtje. Op die manier kun jij een bewuste en onderbouwde keuze maken op welk kanaal je jouw animatie of video wegzet.

Youtube voro de views

Het eerste en meest voor de hand liggende kanaal dat we behandelen in deze blogreeks is YouTube; dé videogigant van Google en de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Juist, numero één is uiteraard Google. Ook YouTube kun je zeer goed optimaliseren voor organisch zoekverkeer.

De voordelen

Het grote voordeel van YouTube is natuurlijk dat het de bekendste is van alle kanalen. Bovendien is het gratis en kun je het gemakkelijk integreren (embedden) op je website. Google geeft je extra punten voor het gebruik van hun videokanaal, wat resulteert in een hogere positie in de zoekmachine.

Een ander groot voordeel is dat je een community kunt opbouwen: kijkers kunnen zich abonneren op jouw kanaal, reageren op de geplaatste videocontent en dat zorgt ervoor dat je de interactie kunt aangaan met je doelgroep. Bovendien kun je zoveel video’s uploaden als je wilt: er is geen limiet. O ja, nog een laatste – voor organisaties twijfelachtig – voordeel: je kunt verdienen aan advertenties die voorafgaand aan jóuw video getoond worden aan je publiek. Wij van Frissekom raden organisaties aan om dit vooral niet te doen. Je wilt je publiek immers vasthouden, niet wegjagen met reclames van (andere) bedrijven.

Samengevat, de voordelen van YouTube:

  • Gratis, bekend onder een groot publiek en goede kwaliteit video;
  • Implementatie op je website is gemakkelijk;
  • Goed voor zoekresultaten in Google;
  • Mogelijkheid tot interactie met je publiek;
  • Eventueel geld verdienen met advertenties voorafgaand aan video (pre-roll);
  • Oneindig veel video’s plaatsen. Gratis.

De nadelen

Tja, ieder voordeel heeft z’n nadeel. Zoveel uur aan videomateriaal, zo ontzettend veel kijkers, zoveel concurrentie… Jouw video verzuipt gemakkelijk in het geweld van al die videocontent. Helemaal als je YouTube niet implementeert op je website en slechts gebruikt als verspreidingskanaal. YouTube wil de kijker op haar kanaal houden en zal daar alles aan doen.  Als de concurrent ook een leuke video heeft geüpload die gerelateerd is aan jouw videocontent, kan het goed zijn dat de video van de concurrent aan die van jouw gelinkt wordt. Of wat dacht je van de homevideo van je buurman die zijn huisdier iets heeft aangeleerd. Is je kijker klaar met kijken, dan is de kans groot dat er automatisch een video verschijnt waar je liever niet mee geassocieerd wordt. Dat kun je niet aanpassen of veranderen. Evenmin is de still (het begin- of eindbeeld van de video) gemakkelijk aan te passen aan het beeld dat jij graag wilt laten zien. Bovendien is gratis nooit echt gratis. Doordat je gratis gebruik kunt maken van de diensten, heb je ook veel te maken met advertenties en reclame.

De nadelen samengevat:

  • Je video sneeuwt gemakkelijk onder in al het videogeweld;
  • Kwaliteit van de inhoud van veel filmpjes laat te wensen over;
  • Minder geschikt voor B2B, maar wel erg geschikt voor B2C;
  • Geen invloed op de voorgestelde video’s die YouTube na afloop van jouw filmpje laat zien;
  • Lastig om de still aan te passen aan jouw wensen.
  • Kwaliteit van de inhoud van veel filmpjes laat te wensen over

Hierboven de best bekeken Youtube video ooit. Kortom; YouTube is een populair kanaal, maar heeft daardoor ook zo haar beperkingen.

Wil je meer weten over het verspreiden van video’s via YouTube of wil je een mooie video of animatie laten maken door Frissekom?

Wat is jouw uitdaging?

Laten we kennismaken!