Skip to content

Sharing is caring: 3 videowebsites op een rij – Deel 2: Vimeo

Zoveel video’s, zoveel mogelijkheden om ze te verspreiden. In de blogreeks “Sharing is caring, drie videowebsites op een rij”, zetten we de voor- en nadelen van de drie grootste videowebsites op een rij: YouTube, Vimeo en Facebook. Zoals je in deel 1 kon lezen, is YouTube met meer dan 1 miljard bezoekers per maand verreweg het grootste en bekendste platform voor het delen van video’s. Het platform is zelfs zo bekend, dat het – naast het grootste videoplatform – ook de op één na grootste zoekmachine ter wereld is. Toch zijn er andere sites die wellicht beter passen bij jouw doelstelling. Daarom besteden we in dit deel van de blogreeks aandacht aan Vimeo.

Vimeo voor de inhoud

Vimeo is, net als YouTube, een platform voor het delen van video’s. Met dit verschil dat het platform vele malen professioneler oogt en daardoor geschikter is voor bedrijven en organisaties. Vimeo is in 2004 opgericht en is sindsdien internationaal snel gegroeid. Het kanaal, dat inmiddels zo’n 170 miljoen kijkers per maand heeft (t.o.v. 1 miljard kijkers op YouTube), is te stylen in eigen huisstijl en bevat geen reclame.

De voordelen:

Vimeo is ook een videoplatform, maar wel een compleet andere dan YouTube. Het is een videokanaal dat puur en alleen bedoeld is voor het tonen en verspreiden van kwalitatief hoogwaardige video’s. Het gaat niet om advertentiegelden of om de hoeveelheid views, maar om het tonen van kwalitatieve video’s van organisaties die waarde hechten aan een professionele uitstraling.

Vimeo heeft een veel rustigere uitstraling. De kijker kan zich volledig focussen op de video en wordt niet afgeleid door schreeuwerige koppen, buttons en linkjes. Dit is met name prettig als je de video implementeert op je website. Doordat het kanaal pas echt lekker werkt als je ervoor betaald, wordt het voornamelijk voor zakelijke doeleinden ingezet en minder voor particuliere doeleinden. Een ander voordeel van Vimeo is dat je zelf de URL van de video kan aanpassen. Daardoor is hij gemakkelijker te vinden én helpt het mee in de ranking van Google, als je de URL aanpast naar een voor jou belangrijke zoekterm. Nog een pré: je kunt jouw video beveiligen met een wachtwoord. Op die manier kun je de video beschikbaar stellen voor een selectieve doelgroep (bijvoorbeeld voor intern gebruik).

Voordelen op een rij:

  • Rustige en professionele uitstraling (eveneens mogelijk in jouw eigen huisstijl);
  • Kwalitatief hoogstaande video’s;
  • Beveiliging met behulp van wachtwoord mogelijk;
  • Zelf aan te passen URL;
  • Zeer geschikt voor B2B videocontent;
  • Net als YouTube kun je de video embedden op je website.
  • Bij Vimeo gaat het om het tonen van kwalitatieve video’s.

Hierboven de best bekeken Vimeo video.

De nadelen

Het grootste nadeel van Vimeo ten opzichte van YouTube is dat Vimeo weliswaar een gratis account biedt, maar dat de mogelijkheden daarvan beperkt zijn. Je kunt niet ongelimiteerd video’s uploaden zoals bij YouTube het geval is (max 1 HD video per week of 10 SD video’s per dag). De inhoud van de video mag bovendien niet commercieel zijn. Als organisatie heb je daardoor niet zoveel aan het gratis account.  En dat terwijl Vimeo wereldwijd een veel kleiner publiek heeft.

Omdat Vimeo niet overal advertenties plaatst, is er een ander verdienmodel bedacht in de vorm van betaalde accounts. De prijs voor een business account is € 14,00 euro per maand. Daarvoor krijg je 20 GB ruimte om je video’s te uploaden, onbeperkt HD-video’s afspelen en geen tijdslimieten of advertenties op je video’s. Het leuke is dat je uitgebreide statistieken van je video kunt bekijken. Is dat je te duur, dan kun je ook nog kiezen voor de Plus-variant.

De nadelen op een rij:

  • Gratis account kent veel restricties;
  • Kleiner publiek dan YouTube;
  • Pas bij het duurste account krijg je echt voordelen van Vimeo.

Samengevat

hoewel je voor Vimeo moet betalen als je wilt profiteren van alle voordelen, is het een zeer geschikt kanaal voor organisaties en bedrijven die op zoek zijn naar een professioneel platform.

Wil je meer weten over het verspreiden van video’s via Vimeo of wil je een mooie video of animatie laten maken door Frissekom?

Neem contact op!  of lees meer over de diensten van Frissekom.

Wat is jouw uitdaging?

Laten we kennismaken!