Digitale toegankelijkheid (WCAG)

We kunnen er niet meer om heen, internet. Waar je het vroeger alleen op je desktop had, heb je het tegenwoordig in je broekzak en altijd binnen handbereik. Bijna iedereen maakt vandaag de dag gebruik van internet. Met meer dan 98% internetaansluitingen in Nederland zijn we de koploper van Europa. Ondanks dit hoge percentage internetverbindingen is het internet nog niet geschikt voor iedereen. Daarom heeft de Europese Unie besloten om hier iets aan te doen met alle websites en apps van de overheidsinstanties. Hiermee geven ze een signaal af dat internet echt voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Waarom de WCAG Standaard?

In Europa heeft bijna 17% van de gehele bevolking een beperking waardoor ze moeite hebben om zichzelf te redden op het internet, in apps of in openbare gebouwen. Dit kan zo niet langer en mede hierdoor is de Europese Unie begonnen aan het verbeteren van de toegankelijkheid. In Nederland is sinds 23 september 2020 een nieuwe wet van kracht die overheidsinstanties verplicht zich aan de WCAG 2.1 standaard te houden. Aan de wat?! zul je nu wel denken? WCAG, oftewel Web Content Accessibility Guidelines of gewoon in normaal Nederlands: richtlijnen voor de toegankelijkheid van webcontent. Deze richtlijnen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat websites toegankelijk worden voor mensen met een beperking.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan personen die afhankelijk zijn van een spraakcomputer die de website voorleest of kleurenblindheid waardoor je kleuren moeilijk of niet van elkaar kunt onderscheiden. Door je als website bouwer en auteur op een website aan deze richtlijnen te houden zorg je ervoor dat de website voor een veel groter publiek beschikbaar is dan een website die deze richtlijnen niet volgt. Hierdoor wordt het internet elke dag een stukje toegankelijker en kunnen steeds meer personen genieten van de informatie die op het internet te verkrijgen is.

Wordt de digitale toegankelijkheid ook verplicht voor “commerciële” websites?

Vooralsnog is hier (nog) niets over bekend en is het alleen voor overheidsinstanties verplicht gesteld. Je kunt jezelf natuurlijk wel afvragen of het voor jouw organisatie ook toegevoegde waarde heeft. Ben je actief in de zorg, bijvoorbeeld als tandarts of fysiotherapeut, dan is het zeker de overweging waard om hier eens mee aan de slag te gaan. Hoe meer personen je website “normaal” kunnen bezoeken, hoe beter je informatievoorziening is en beter je jouw doelgroep kunt bedienen.

Tips voor de digitale toegankelijkheid

Teksten logisch opbouwen

Zorg ervoor dat teksten logisch zijn opgebouwd, Dit kun je eenvoudig doen door te werken met een een titel die het onderwerp goed omschrijft. Daarnaast is het belangrijk dat je werkt met tussenkoppen om de alinea’s goed te beschrijven

Optimaliseer je afbeeldingen

Zorg ervoor dat je afbeeldingen voorzien zijn van een “alt omschrijving”, doe dit alleen als de afbeelding bij de tekst hoort en niet wanneer deze als decoratie wordt gebruikt. Vanuit zoekmachine optimalisatie is dit wel eentje waarbij je dit moet afwegen.

Video’s optimaliseren

Om video’s te optimaliseren is het een must om deze te voorzien van ondertiteling als er wordt gesproken.

Geeft de titel van de video een beschrijvende naam als je deze bijvoorbeeld op YouTube plaatst en deze binnen je website insluit.

Zorg ervoor dat de speler binnen je website de mogelijkheid biedt om video af te spelen, te pauzeren of het volume te regelen met je toetsenbord.

PDF documenten

Naast je website moeten ook de geüploade documenten voldoen aan de toegankelijkheid. Neem deze documenten eens kritisch onder de loep. Afbeeldingen kunnen hier ook omschrijvende teksten bevatten

Contrastgebruik

Als je wilt voldoen aan de WCAG 2.1 standaard zul je ook aan de slag moeten met het contrast van je website (voor designers overigens minder leuk). Je zult contrast ratio’s moeten optimaliseren voor de juiste gebruikerservaring. Normale teksten hebben een hoger contrast nodig, dan grotere teksten. Een handige tool hiervoor is https://contrastchecker.com/

Daarnaast is het belangrijk wanneer je tekst over een foto plaatst, dat je dan altijd gebruik maakt van schaduw achter de teksten. Een balk achter de tekst plaatsen kan natuurlijk ook  zodat de tekst goed leesbaar is.

Snel contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Super snel contact

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid en hoe jouw website hieraan kan voldoen? Neem dan contact met mij op en we helpen je graag verder.

Je kunt me bereiken op onderstaand telefoonnummer:

0595 252 103

Onze klanten